Despre gaze si majorarile de preturi

instalatii gaze naturale bucuresti

O regula nescrisa promovata cu intensitate in ultimii ani aduce in fiecare an la data de 1 ianuarie majorari de preturi pentru toate componentele energetice: electricitate, caldura si apa calda, gaze. Referindu-ne la gaze, acestea beneficiaza de un calendar de cresteri treptate, la fiecare 3 luni, stabilit de comun acord cu Comisia Europeana, punctul culminant fiind reprezentat de liberalizarea pretului acestora.

Problema majora o constitiue insa gradul de suportabilitate al populatiei stiind fiind din experientele anterioare ca fiecare liberalizare de preturi a atras dupa sine si o crestere substantiala a preturilor asa cum s-a intamplat cu energia electrica spre exemplu.

Pentru protejarea populatiei, comisia de energie a propus suspendarea pana la 1 iulie 2016 a acestei liberalizari datorita faptului ca in Romania salariul mediu a scazut iar pretul gazelor s-a majorat cu 16%, fiind necesare cateva masuri care sa preintampine dezechilibre care pot afecta cosul zilnic al fiecarei familii.

Totodata, inca din anul 2012 prin hotarare de guvern s-a stabilit ca pentru consumul casnic de gaze sa fie folosite gaze preponderent din productia interna deoarece acestea au costul mult mai mic fata de cele importate.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde, avand rezerve dovedite de peste 650 de miliarde metri cubi fiind clasata pe locul 3 in Europa dupa Olanda si Marea Britanie.

Gratie acestor masuri, populatia a scapat anul acesta de majorarea pretului la gaze, o pasuire care din pacate nu va dura decat pana la data de 1 iunie 2015.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*