Ponturi pentru un consum redus de gaze

In conditiile in care facturile de utilitati au explodat pur si simplu anuland fara nicio problema compensatiile banesti guvernamentale, a cresterii nejustificat de mare a pretului gigacaloriei dar si a situatiei geopolitice din zona, cei mai multi romani aleg inspirat as zice sa se desprinda de la sistemul centralizat de incalzire, montantand centrale de apartament, mult mai fiabile si care ofera in plus o cuantificare clara si mentinerea costurilor cu energia termica necesara locuintei sub control.

Nu este mai putin adevarat ca in aceste zile accesul la un astfel de tip de centrala este mult mai usor, pe piata din Romania fiind prezente companii cu renume in domeniu care asigura prin sistelmele de achizitie in rate si certitudinea ca in cazul aparitiei vreunei anomalii functionale existenta unei retele de service impecabile.

Pentru o evidenta cat mai clara a consumului si o tinere in frau cat mai buna a cheltuielilor facute de dumneavoastra cu plata utilitatilor locuintei ne-am gandit sa va oferim astazi cateva ponturi.

In primul rand, in cazul in care nu aveti tamplarie din termopan, si ati ramas conservatori sistemului cu tamplarie din lemn si sticla, trebuie sa precizam ca pe timpul iernii aproximativ 30% din caldura se pierde pe aici. In consecinta, este necesara o izolare a imbinarilor usilor si ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive.

Reglati temperatura din locuinta la nivelul de 19 grade celsius, peste aceasta valoare cresterea de temperatura se traduce prin cresterea facturii de gaze cu 8% pentru fiecare grad.

Asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte pentru a nu ingreuna schimbul de caldura, si un lucru foarte important, aerisiti caloriferele pe timpul verii sau ori de cate ori aveti posibilitatea.

Spuneti mesterului care va monteaza centrala sau altui instalator sa va regleze din centrala setarea unei temperaturi mai scazute a apei calde asa incat sa nu fie necesara combinarea acesteia cu apa rece deoarece iarna cand este functionala atat cadura cat si apa calda consumul de gaze este foarte mare, tinde catre maxim.

Folositi un termostat de ambianta sau montati la calorifere robinete cu cap termostat acest lucru ducand la o reducere cu 25% a consumului de gaze.