Vesti bune pentru consumatorii de gaze naturale

consumul de gaze naturale

Primavara anului 2015 aduce cu ea vesti foarte bune pentru fiecare roman, mai precis pentru bugetul fiecarei familii implicate in cosumul de gaze naturale. Este prima data in ultimele decenii cand Romania poate asigura consumul intern de gaze naturale doar din productia interna asa reiese din statistica consumului pe luna martie 2015. Pe langa avantajul ca nu mai avem acea dependenta de gazele rusesti, ANRE subliniaza intr-un comunicat dat publicitatii pe 1 aprilie (si nu a fost pacaleala) ca vor putea fi facute scaderi consedirabile la pretul de achizitie atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali care pot varia procentual in functie de fiecare din cei 39 de furnizori de gaze naturale din Romania.

Pe langa consumul redus, un alt factor care a contribuit la aceasta decizie il reprezinta crestrea productie de gaze naturale in sistemul national.Totusi cateva precizari au fost necesare si anume pentru clientii casnici ai caror furnizor este SC E.ON Energie Romania preturile de furnizare a gazelor naturale vor creste cu circa 1,5% incepand cu data de 1 aprilie, iar petru clientii GDF SUEZ Energy Romania vor scadea cu un procent de 9%.

De unde acest paradox? Diferentele dintre cei doi mari furnizori au fost determinate de recuperarea SC E.ON Energie a costurilor de achizitie inregistrate in perioada 2008 -2012.

Tot ANRE mai precizeaza ca procesul de liberalizare a pietei interne de gaze naturale pentru clientii non-casnici a fost finalizat la data de 31 decembrie 2014, acest lucru implicand o retragere a agentiei in stabilirea preturilor, deoarece pe piata concurentiala de gaze naturale acestea se stabilesc in functie de cerere si oferta, rezultat firesc al economiei de piata.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*